Be Safe Workout

Be

NEEDFINDING

Opis področja ter opazovane aktivnost povezanih s projektom

Nezadostna telesna dejavnost zaseda četrto mesto med dejavniki tveganja za splošno umrljivost v svetu. A gibanje ne vpliva pozitivno le na telesno zdravje, pač pa nekatere študije kažejo, da ljudje ob redni vadbi za 25 odstotkov zmanjšajo tudi možnost razvoja depresije ali tesnobe.aktiven življenjski slog pomaga preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja, zmanjšuje tveganje za možgansko kap, uravnava telesno težo in krvni tlak, poleg tega preprečuje krhkost kosti in možnost zlomov.

Če se zadosti gibamo, tudi ohranjamo primerno mišično zmogljivost in gibljivost sklepov, zmanjšujemo negativne vplive stresa na naše telo ter tveganje za depresijo. Pomaga pa tudi izboljšati stanje pri že razvitih boleznih, kot je denimo sladkorna bolezen. Za ohranjanje zdravja je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije dovolj že pol ure zmerne vadbe petkrat na teden. Pri zmerni telesni vadbi, kot je denimo plavanje, hoja in počasnejše kolesarjenje, dosežemo nekoliko pospešeno dihanje, pospešen utrip, se ogrejemo, a se med njo še vedno lahko pogovarjamo.

Zaradi hitrega življenjskega sloga se vedno manj mladih giba dovolj, da bi ohranjali zdravo telo, hkrati pa nastaja tudi težava pri motivaciji, saj veliko ljudi smatra vadbo za skupinsko aktivnost. Tretji problem, ki je pri tem nastal v letošnjem letu je koronavirus, ki je še povzročil zaprtje fitnesov in telovadnic, posledično pa tudi skuinske vadbe niso na voljo. V ta namen bi želela ustvariti aplikacijo, ki bo mlade spomnila na “obvezne” dnevne aktivnosti (dovolj je le pol ure 5x na teden) in jim omogočila online skupinsko vadbo. Uporabnikom bodo na voljo tudi videoposnetki pravilno izvedenih vaj, ki bodo razdeljene po kategorijah. Mnogi redno aktivni ljudje se že poslužujejo online telovadnih srečanj, vendar pa ne obstaja aplikacija, ki bi na enem mestu združevala klic prijateljev, opomnik in video vodiče telovadnih vaj.

V okviru naloge needfindinga sem za pripravo zahtev uporabnikov izvedla intervjuje treh potencialnih uporabnikov, starih med 18 in 25 let. Dva izmed intervjuvancev sta še študenta, ki opravljata študentsko delo, medtem ko je tretji že zaposlen. Vsi imajo pester tempo življenja in hitro pozabijo na redno telesno vadbo. V intervjujih me je zanimalo predvsem kolikokrat na teden se ukvarjajo s telovadbo, kakšne vaje izvajajo in ali menijo, da jih izvajajo pravilno. V okviru naloge so si intervjuvanci ogledali tudi dva videa, kjer na ene videu poteka individualna telovadba, na drugem pa skupinska. Pri tem so se odločali, katera vadba jim je ljubša. Izvedli so tudi tri krajše naloge v aplikaciji Home Workout, ki so bile: iskanje vaj za določen del telesa, iskanje specifične vaje ter iskanje željene vadbe. Na podlagi intervjuja in rezultatov nalog sem lahko izluščila cilje, ki jih mora aplikacija doseči.

Izvedba intervjujev in nalog

Kot prvo sem izvedela intervju, ki je potekal bolj kot pogovor, saj sem želela, da so odgovori kar se da pristni in resnični. Pri tem me je torej kot že povedano zanimalo predvsem koliko se uporabniki ukvarjajo s telovadbo ter ali to pravilno izvajajo. V drugem delu smo si ogledali videe na Youtubu, pri čemer sem pokazala vadbo, kjer oseba trenira individualno ter skupinsko vadbo. Pri tem so uporabniki morali povedati katero vadbo bi raje izvajali in zakaj. 

Individualna vadba (Video 1)

Skupinska vadba (Video 2)

V tretjem delu so intervjuvanci morali narediti naslednje naloge:

 • prijava v aplikacijo
 • iskanje vadbe
 • iskanje vaj za specifičen del telesa
 • iskanje specifične vaje

Prijava v aplikacijo

Uporabniki so se za prvo nalogo prijavili v aplikacijo. Pri tem So si izbrali uporabniško ime, spol in datum rojstva. Na naslednjem zaslonu so vpisali svojo težo in višino ter označili koliko so aktivni. Prav tako so označili, zakaj želijo telovaditi. Na podlagi podatkov aplikacija nato ponudi mesečni plan za najbolj efektiven in zdrav način telovadbe. Vsi izmed uporabnikov z registracijo niso imeli težav, hkrati pa so se jim vsi podatki, ki so jih podali v aplikacijo zdeli relevantni. 

Iskanje vadb

Uporabniki so ob vstopu v aplikacijo za drugo nalogo morali poiskati vadbo Legs workout. Pri tem so vsi izmed uporabnikov takoj zasledili “Workouts” v navigacijski vrstici ter s prstom podrsali do izbrane vadbe. 

Iskanje posameznih vaj

Tretja naloga je uporabnikom predstavljala največ težav, in sicer so iskali točno določeno vajo. Pri tem so se morali poiskati vajo “Plank”. Uporabniki so takoj vedeli, da vaje poiščejo pod “Exercises” Problem je nastal pri tem, ko niso vedeli za kateri del telesa je izbrana vaja ter so jo s težavo poiskali. 

Iskanje vaj za specifičen del telesa

Četrta naloga je uporabnikom ni predstavljala večjih težav, saj so iskali vaje za specifičen del telesa. Vsi izmed uporabnikov so se v navigacijski vrstici postavili na “Exercises”. Poiskati so morali vaje za zadnjico, ki pa so jih zlahka našli v zgornji orodni vrstici. 

MATEJ, 25 LET

Telovadba

Matej pravi, da bi rad več telovadil, vendar velikokrat pozabi ali pa nima motivacije. Telovadi enkrat do dvakrat na teden, večinoma dela vaje za moč. Meni tudi, da vaje vsaj  približno pravilno izvaja.

Izbor videa

Matej je izbral video številka 2 – skupinsko vadbo, saj meni, da vadba v skupini daje motivacijo in zagon vsem posameznikom, ki sodelujejo.

Običajni dan

Matej se vstane okrog pete ure zjutraj, poje zajtrk in se uredi. Nato se odpravi v službo, saj se njegov delovni čas začne že ob šestih zjutraj in se konča ob štirinajsti uri popoldne. Ko pride domov je čas za kosilo. Popoldne je rad na računalniku ali pa se druži s prijatelji. Včasih odide s na sprehod s psom. V posteljo se odpravi okoli enajste ure.

Rezultat naloge

Prijava v aplikacijo ni predstavljala nobenih težav, saj je zelo enostavna. Prav tako je intervjuvanec zelo hitro poiskal vaje za posamezni del telesa ter vadbo, zelo veliko časa pa je porabil za iskanje posamezne vadbe. 

 • polje za iskanje vadb
 • jedilnik ob vadbi ali količina kalorij, ki jih lahko dnevno zaužijemo
 • prijava s Facebookom in primerjanje rezultatov s prijatelji (v obliki lestvice)
 • hitro in enostavno namestitev
 • vizualni prikaz posamezne vadbe
 • všeč mu je razdelek “Achievements” v profilu

NEJA, 19 LET

Telovadba

Neja telovadi vsaj trikrat na teden, vendar večinoma sama. Pred koronavirusom je k njej prišlakakšna prijateljica, sedaj pa to ni toliko mogoče. Vaje meni, da dela pravilno.

Izbor videa

Neja je izbrala video številka 2 – skupinsko vadbo. Povedala je, da je sicer individualna telovadba ne moti, vendar je veliko bolj zabavno, če s teboj telovadi tudi nekdo drug.

Običajni dan

Neja se vstane okrog desete ure in se udeleži online predavanj svoje fakultete, ki trajajo nekje do štirinajste ure. Po zaključenih predavanjih si vzame čas za pospravljanje stanovanja. V poznem popoldnevu se po navadi loti telovadbe, kateri nameni vsaj pol ure. Če ji čas dopušča zelo rada odide tudi na pijačo s prijateljicami. V posteljo se odpravi okrog polnoči.

Rezultat naloge

Prijava v aplikacijo ni predstavljala nobenih težav. Intervjuvanka je hitro našla zahtevane vaje za specifični del telesa, medtem ko ji je bilo veliko težje najti specifično vajo. Naloga iskanja vadbe je bila zelo hitro opravljena. 

 • polje za iskanje vadb
 • personalizacija avatarja na aplikaciji
 • obvestila (kot budilka) kadar pozabimo na dnevno telovadbo
 • sestavljanje lastnih vadb – s pomočjo posameznih vaj, ki so na voljo v aplikaciji, lahko uporabnik sestavi svojo vadbo
 • vizualni prikaz posamezne vadbe
 • v kategorije razdeljene vadbe (za trebušne mišice, za celo telo, ipd.)
 • v kategorije razdeljene posamezne vaje (za roke, za hrbet, ipd.)

LANA, 23 LET

Telovadba

Lana ne telovadi veliko, saj se na to nikoli spomni, hkrati pa je povedala, da ni zanimivo, če telovadiš sam, saj zraven tebe ni nikogar, ki bi ti dajal motivacijo. Meni, da vaj verjetno ne bi pravilno izvajala. 

Izbor videa

Lana je izbrala video številka 2 – skupinsko vadbo. Povedala je, da če že telovadi, najraje telovadi v skupini, saj čuti energijo ostalih, hkrati pa se dekleta med seboj motivirajo. 

Običajni dan

Lana se vstane okrog osme ure zjutraj in se udeleži predavanj, ki trajalo do štirinajste ure. Po končanih predavanjih ima kosilo. V primeru, da nima šolskih obveznosti, se popoldne Lana rada druži s prijatelji, s katerimi najraje poseda v mestnem parku. Ob večerih se vsede na sedežno in si ogleda kakšen dober film. V posteljo se odpravi okoli enajste ure. 

Rezultat naloge

Prijava v aplikacijo ni predstavljala nobenih težav. Intervjuvanka je tako kot ostala dva imela zelo velike težave pri iskanju posamezne vaje, medtem ko je zelo hitro našla vaje za specifični del telesa in vadbo. 

 • polje za iskanje vadb
 • personalizacija avatarja na aplikaciji
 • dnevni jedilnik ob posamezni vadbi za hitrejše rezultate
 • stran profil ni estetsko lepo oblikovana
 • vizualni prikaz posamezne vadbe
 • enostavno namestitev in personalizacijo telovadnega izziva 
 • spremljanje števila treningov, kalorij in minut

Seznam zahtev (ciljev), zaznanih v intervjujih in v nalogah

 1. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki bi ga opozorila na dnevno količino gibanja/vadbe, ki jo potrebuje za ohranjanje zdravja.
 2. Uporabnik bi potreboval aplikacijo na kateri bi lahko ob registraciji personaliziral svojega avatarja v aplikaciji.
 3. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki bi glede na njegove zahteve in želje zgradila mesečni plan za telovadbo.
 4. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, kjer lahko dostopa do že sestavljenih vadb za določen del telesa (za trebuh, za celo telo, za prsi, za roke, za noge).
 5. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, kjer lahko dostopa do posameznih vaj za specifičen del telesa.
 6. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki omogoča iskalno polje za vadbe ter posamezne vaje.
 7. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki mu vizualno predstavi pravilno izvedbo vaj.
 8. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki ima kategorizirane posamezne vaje in vadbe.
 9. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki vizualno lepo predstavi napredek posameznika v njegovem profilu v aplikaciji.
 10. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki bi mu zraven vadbe ponudila tudi jedilnik.
 11. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki spremlja in sešteva število treningov, kalorij in minut
 12. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki s pomočjo nagrad motivira uporabnike (t. i. Achievements)
 13. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, kjer bi lahko virtualno telovadil s svojimi prijatelji.
 14. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki omogoča sestavljanje lastnih vadb s pomočjo posameznih vaj, ki so na voljo v aplikaciji ter deljenje vadb z drugimi.
 1. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki omogoča prijavo s Facebookom
 2. Uporabnik bi potreboval aplikacijo, ki omogoča primerjanje rezultatov s prijatelji

Naloga je bila oddana 8.11.2020, 23:22